top of page

Volkswagen sjoemelt en scoort!


Vorige week reed ik op de snelweg achter een auto. Een Volkswagen. Ik keek uit op een sticker: Das Sjoemelauto. Ik keek nog eens en het stond er echt. Ik kon er wel om lachen. Een glimlach kwam op mijn gezicht. Daarna liet het mij niet meer los. Want in Europa blijft het merk onverminderd populair. Waarom is in hemelsnaam iemand blij dat hij de eigenaar is van zo een Sjoemelbak?

Sjoemelsoftware en gezondheid Na de eerdere lach werd ik opgeschrikt door het nieuws over het effect van de sjoemelsoftware door Volkswagen. Via NOS radio was Rik Oldenkamp aan het woord, onderzoeker aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij gaf aan, vrijelijk vertaald, dat door het gepruts aan Volkswagen-auto’s deze veel te veel stikstofoxide uitstoten en er daardoor ruim 44.000 'gezonde levensjaren' extra in Europa verloren gaan en bijna 700 in de Verenigde Staten. Deze uitstoot verhoogt het risico op longkanker en hart- en vaatziekten en kan ook astma verergeren. Hij zei: "We keken bijvoorbeeld naar de toename van longkanker per kilo uitstoot. Vervolgens kun je uitrekenen hoeveel levensjaren mensen hierdoor verliezen. Aan astma sterf je weliswaar niet, maar je verliest wel kwaliteit van leven. Dat wordt ook meegeteld". Hij rekent voor dat deze verloren levensjaren onze samenleving 29 miljard euro kosten en dat vrijwel allemaal in Europa. De kosten voor bijvoorbeeld medische behandeling zijn daarbij nog niet meegerekend.

Nederland houdt van ´Das Sjoemelauto´ Begin deze week las ik in de krant dat in januari 2016 ´Das Sjoemelauto´ nog steeds de populairste auto is in Nederland. In januari 2016 zijn 7.800 auto’s van het merk Volkswagen verkocht, ruim 2,5 keer zo veel als nummer 2 Renault. De top 3 van meest verkochte automodellen auto’s werd bezet door verschillende uitvoeringen van het merk, blijkt uit gepubliceerde cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC | Centraal Bureau Mobiliteit Informatie.

Wel wereldwijde daling populariteit Wereldwijd daalde de verkopen van Volkswagen. In de Verenigde Staten kopen consumenten minder snel een Volkswagen sinds deze zomer naar buiten kwam dat de fabrikant een deel van zijn auto's had voorzien van sjoemelsoftware. Ook de minder sterke vraag uit China, Rusland en Brazilië speelde een rol. Verkopen van het merk Volkswagen daalden met 4,8% tot 5,8 miljoen auto's.

Europese onverschilligheid? Duitsland is een sterk automerken land. Volkwagen is en blijft in Nederland immens populair, daar kan geen sjoemelsoftware affaire tegenop. Als consumenten psycholoog weet ik dat als een merk zo diep verankerd is in de hoofden van consumenten er heel wat moet gebeuren om de populariteit van een merk te verslechteren. Nederlandse consumenten zijn zo zot op en vertrouwd met het merk dat ze de gezondheidsrisico’s klakkeloos voor lief nemen als ze die al kennen. Maar de cijfers spreken; het is de nuchtere realiteit. Of is het gemakzucht? Consumenten onderschatten de risico’s op langere termijn. Zo nu eerst een leuke auto rijden, straks zien we wel weer verder… Of?

Volkwagen-rijders: wie zijn het en wat trekt hen zo aan? Zelf rijd ik in een Toyota dus ik kom er maar niet uit. Mijn advies is om de auto überhaupt alleen in noodgevallen te nemen. Denk eens wat vaker aan een sjoemel loos alternatief: de fiets of trein.

Beeldcredits: Lee Ann Mills

bottom of page