top of page

Food for Thought


Eten is belangrijk voor mij. Het is mijn brandstof. Ik ben dol op lekker eten… Er is de laatste tijd veel te doen over onze voeding! Het is superbelangrijk: onze voeding is de basis van ons leven.

Door bewust gezond te eten kun je grote positieve invloed hebben op je gezondheid.

Wat is nu eigenlijk gezond? Sinds de heftige discussies over E-nummers heb ik het boekje ‘Wat zit er in uw eten?' van Corinne Couget & Wil Jansen gekocht. Regelmatig neem ik het boekje mee als ik boodschappen ga doen. Ik selecteer mijn boodschappen erop. Hoe meer gevaarlijke E-nummers ik kan vermijden, hoe beter. En E-nummers zijn echt niet allemaal slecht. Zelfs citroenzuur staat vermeld als een E-nummer. Het is ook een foute gedachte, dat alles wat in de supermarkt te koop is, onschadelijk is. Programma’s als de Keuringsdienst van Waarde en Broodje Gezond maken de focus op voeding nog groter. En wat is er de afgelopen jaren gerommeld in de voedingsmiddelenindustrie. En daarnaast weten we het allemaal wel, maar eten we lang niet allemaal even gezond. Toch?

Nieuwe Schijf van Vijf Iedereen kent dé Schijf van Vijf. De gezonde voedingsrichtlijn van het Voedingscentrum.

Het geaccepteerde idee van gezonde voeding is recent aangepast. In maart 2016 is de nieuwe Schijf van Vijf gelanceerd. De belangrijkste veranderingen zijn: meer groente van 200 naar 250 gram per dag, bewerkt vlees is eruit gehaald. Ook de laatste aflevering van Broodje gezond ging erover. De relatie tussen darmkanker en bewerkt vlees werd onderzocht. Teveel bewerkt vlees eten kan inderdaad de kans op darmkanker vergroten. Toegevoegd aan de Schijf van Vijf zijn een wekelijkse portie peulvruchten en een dagelijks handje noten. En drie koppen thee per dag. Groen of zwart. Een mediterraan dieet, met veel vis, fruit, groente en noten is het devies. De Schijf van vijf bestaat vooral uit onbewerkte voedingsmiddelen.

En wat zegt de industrie? Eind april werd het rapport ’Spreek Smakelijk' aangeboden door de Federatie Nederlandse Levensmiddelen industrie (FNLI) aangeboden aan de minister-president. Ook de industrie is zich bewust van het wantrouwen van consumenten. In dit rapport geeft de voedingsmiddelenindustrie verenigd in het FNLI al aan wat er in de sector speelt. Eerlijk laten zij de voedingsschandalen ook zien en maken transparanter wat er in de sector zoal gebeurd. Er is alleen nog veel te winnen. Consumentenvertrouwen is beschadigd, ook bij mij.

Minister van Voeding Recent is gepleit voor het instellen van een minister van Voeding. Een die streng optreedt als er met eten wordt geknoeid en scherpe afspraken maakt het de industrie. Natuurlijk zijn er bedrijven die wel bezorgd zijn om de consument, maar van oudsher is er weinig rekening gehouden met toekomstige effecten van onze voeding. Of een minister van Voeding dat zou kunnen tegenhouden, ik betwijfel het. Vooral de consument zelf bepaalt wat hij of zij eet. Of niet eet.

En nu? Het wantrouwen in de voedingsmiddelenindustrie speelt ook bij mij. Mijn leidraad is: eet zo onbewerkt en zo vers mogelijk. En wat jouw oma niet meer zou herkennen, kun je beter niet eten…En ik eet vaak plantaardig mogelijk. En zoals de Japanse styliste Misuki Moriyasu laat zien met haar salad cakes: plantaardig eten is niet alleen gezond en lekker maar de salad cakes zien er ook nog eens heel feestelijk uit.

PS. De recente ziekte van mijn vader maakt mij nog bewuster van het grote belang van kennis over gezonde voeding. Wees bewust van wat je eet!

Beeldcredits: Misuki Moriyasu, vegedecosalad.com

bottom of page