top of page

Slowing down…


Heerlijk die paasdagen. Vind je het ook zo fijn om de versnelling net even een tandje lichter te zetten? Ik wel! Vanmiddag heb ik met mijn gezin een heerlijke wandeling gemaakt in de natuur. Daar word ik altijd heel rustig van. En ik zie steeds vaker de behoefte om het rustiger aan te doen om mij heen voorbij komen. Want hoewel we drukker en actiever zijn dan ooit, popt de behoefte om het rustiger aan te doen in steeds meer verschillende vormen op. We zoeken naar een nieuwe balans, waarbij we kunnen onthaasten en weer kunnen opladen voor onze hectische, altijd in beweging zijn de maatschappij.

Eurovisie Songfestival Ok, nooit gedacht dat ik zou schrijven over de Nederlandse inzending voor het Eurovisie Songfestival, maar ik doe het nu toch. Hoewel ik het festival al jaren niet meer gezien heb, doet de Nederlandse inzending ieder jaar weer zoveel stof opwaaien, dat communicatie over de Nederlandse inzending niet te missen is. Eindelijk behaalde Nederland na jaren een tweede plaats, achteraf ging het vooral over het gedoe tussen Ilse de Lange en Waylon die het totaal niet met elkaar bleken te kunnen vinden. Hadden we eindelijk na jaren weer eens een succesvolle inzending voor het festival, bleek er toch nog van alles mis met de inzending te zijn. In de komende editie doet de dappere jonge zanger Douwe Bob mee aan deze competitie met het nummer Slow Down. En dat vind ik dan wel weer helemaal passen bij de tijdsgeest. Hij beschrijft het zelf als een protest nummer, “een protest tegen de snelheid waarmee hij zelf in Amsterdam leeft” geeft hij aan tijdens de persconferentie. Het is voor Douwe “Een bevrijding van de constante druk iets te moeten maken”, zegt hij.

Behoefte aan verstilling Eerder schreef ik al over de behoefte aan verstilling en steeds meer signalen geven aan dat deze behoefte toeneemt. De kerken van vroeger vervullen niet meer de vroegere functie, maar de behoefte aan verstelling is er nog altijd. De ontwikkelingen in de maatschappij gaan steeds sneller, dat biedt ons enorm veel kansen, en vele uitdagingen. We maken steeds meer keuzes omdat we gewoonweg niet alles kunnen bij benen. Behoefte aan filosofie Er is ook een groeiende behoefte aan nieuwe duiding, wat filosofie als vakgebied weer onverminderd populair. Filosofie geeft ons ruimte om elementaire vragen te stellen. Waar gaat het leven echt om? Wat is waarheid? Op 15 april a.s. is het weer tijd voor de Filosofie Nacht in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Dit jaar is het thema de grens. Natuurlijk over grenzen in relatie tot vluchtelingen, maar ook over vervagende grenzen tussen offline en online, werk en privé. Wat doet het met ons dat we 24-uur per dag aangespoord worden om over te gaan tot actie en consumptie? We staan constant aan. Op de website van de Filosofie Nacht wordt heel mooi geschreven over de dubbelzinnigheid van grenzen. Mooi dat Douwe Bob het thema aanstipt. Mocht hij tijdens het festival niet in de prijzen vallen, dan hoop ik dat hij met zijn boodschap wel mensen raakt.

Beeldcredits: Cindy Ras

bottom of page