top of page

Red Sovjet Design


Afgelopen weekend werd ik enorm verrast tijdens mijn bezoek aan de Kunsthal in Rotterdam. Eerst omdat ik naar de tentoonstelling van Keith Haring wilde gaan, die net was afgelopen. Balen want daar kwamen wij binnen achter, nadat ik betaald had. Te laat dus. Niet zo handig.

Structurele aanpak van design Er zat dus niets anders op dan mij te laten verrassen door de tentoonstellingen die er nog wel waren. En dat was een schot in de roos. Als een grote liefhebber van design, werd ik heel positief verrast door de tentoonstelling ‘Rode Welvaart. Sovjet Design 1950 -1980’. De ontwikkeling van design werd vrij procesmatig aangepast in de Sovjet Unie, direct na de Tweede Wereldoorlog werd het beroep kunstenaar-constructeur geïntroduceerd om een bijdrage te kunnen leveren aan snel economisch herstel van het land. Vanaf 1960 maakt design zelfs deel uit van overheidsbeleid. In Nederland is de rol van design niet zo structureel aangepakt, en zeker in die jaren niet door de overheid. Bij ons heeft design pas op latere leeftijd een grote rol van betekenis gekregen. En pas later is het door de overheid erkend als een van de topsectoren van de Nederlandse economie

Design overeenkomst Wat ik heb geleerd van mijn bezoek, is dat de designontwerpen helemaal niet zo verschillend zijn, dan ik had verwacht. Natuurlijk was sommige invulleng wel verschillend dan ik verwachtte, maar het design bleek niet zo anders als ik had verwacht. In tegendeel, veel ontwerpen waren heel herkenbaar. Waar wij veel worden geïndoctrineerd door de media, waarbij een soort communistisch sober beeld bij mij is achter gebleven, werd ik heel aangenaam verrast door de sierlijkheid, kleurrijkheid en de grote diversiteit van de ontwerpen. Er waren maar enkele dingen bij die ik hier niet zo snel zou zien. Ik herkende zelfs een heel groot deel van de producten, waarvan wij zelf ook variaties thuis hebben gehad vroeger.

Voorloper Do it Yourself Een interessant noot is dat Do it Yourself al veel langer bestaat in de Sovjet Unie, dan dat wij dat kennen. In de Sovjet Unie werd vaak ruimte geboden aan de individuele karakter van de consument. Veelal werden pakketten aangeboden zodat de consument het product verder kon customizen.

Blijf je verwonderen Wat ik het meest heb geleerd tijdens mij bezoek, is het open staan voor verwondering van het onverwachte. Ik had nooit gedacht dat in de Sovjet Unie vroeger al zo gestructureerd invulling werd gegeven aan design. En ik had deze tentoonstelling helemaal niet verwacht. Het heeft mij heel erg nieuwsgierig gemaakt daar design in andere werelddelen, en welke schitterende resultaten het heeft opgeleverd.

En oh ja: ga er niet meer heen. De tentoonstelling is al afgelopen. Neem in plaats daarvan een kijkje op de website van het Moscow Design Museum.

Beeldcredit: Cindy Ras

bottom of page