top of page

Silence please

Hoe drukker het sociale leven, hoe meer het individu op zoek gaat naar verstilling. Een krantenartikel over de toenemende populariteit van een tijdelijk verblijf in het klooster, triggert mij. ‘Zen tussen de Zusters’ is de titel van het artikel (Limburgs Dagblad, 12 september 2015).

Populariteit van het klooster groeit

Drukbezette mannen en vrouwen gaan bewust een periode naar een klooster om tot rust te komen. Zonder wifi, zonder telefoon. Zich vrijwillig overgevend aan het dagelijkse ritme van het kloosterleven. Opstaan voor dag en dauw, weinig spreken met anderen, een vaststaand ritme volgend van maaltijden en gebed. Voor velen een rustgevend perspectief. Soms lijkt het mij in ieder geval een heerlijke verademing.

Wat brengt het ons?

In onze huidige maatschappij waarin wij bijna geen rust meer ervaren, maar continue van mail overgaan naar apps en door gaan naar facebook-berichten, lijkt het kloosterleven een verademing. Een overzichtelijk en helder leven. De bezoekers lijken los te willen komen van alle externe drukte en gaan op zoek naar verstilling. Beroemd fotograaf Erwin Olaf gaf al veel eerder het signaal dat verstilling belangrijk zou gaan worden. Al begin 2000 gaf hij al de signalen met zijn fotoseries met titels als ‘Rain’ (2004), ‘Hope’ (2005) en ‘Grief’ (2007). In zijn meest recente fotoserie ‘Waiting’ werkt hij deze thema’s verder uit en laat hij in verstild werk het pijnlijke verstrijken van tijd tussen hoop en teleurstelling zien. En dat is waar de logés in het klooster ook naar op zoek zijn: tijd en stilte.

Offline of online?

Experimenten om 24-uur offline te gaan worden steeds vaker uitgevoerd. Voor vele jongeren ondenkbaar. Continue online zijn geeft ons onrust, ook jongeren. Een extreem voorbeeld is het experiment ‘Super Stream Me’ van de VPRO. Een experiment waarin Tim den Besten en Nicolaas Veul, 24-uur per dag, drie weken lang ongecensureerd gevolgd zouden worden via livestream, radio en facebook. Dus ook op het toilet en bij de psycholoog. Tim en Nicolaas zijn het experiment voortijdig gestopt vanwege de heftige invloed van het gebrek aan privacy.

Zoek de balans

Steeds meer jonge mensen stoppen met facebook, en oudere jongeren gaan tijdelijk het klooster in. Wij zoeken in ieder geval manieren om verstilling in ons leven te ervaren. De balans te vinden tussen online en offline, waarbij offline opnieuw haar waarde lijkt te heroveren. Wat kies jij? Ik balanceer en experimenteer. En ben blij dat ik soms mijn telefoon gewoon uitzet. Ik glimlach bij de laatste regel uit het krantenartikel. Het beschrijft de bezoekster van het klooster. Onderweg naar huis, na een paar heerlijke rustige dagen in het klooster, gaat snel de telefoon weer aan.

Deze blog is ook gepubliceerd op www.trendacademy.eu/silence-please

bottom of page