top of page

The Plastic Show

Steeds vaker zie ik overal plastic. En dan vooral de herwaardering van plastic. Want plastic is mooi en je kunt er van alles mee. Tijd voor een verkenning van de Plastic Show.

Plastic als kunst Tijdens mijn vakantie deze zomer in Auvers-sur-Oise in Frankrijk, waarbij ik een bezoek bracht aan het huis van Docteur Gachet, ooit een vriend van Vincent van Gogh, werd ik er voor het eerst mee geconfronteerd. Een tuin vol kunst gemaakt van plastic petflessen. Onder de naam ‘Digitalis’ heeft de Franse kunstenaar Pierre Estève in deze tuin installaties gemaakt die ook nog muziek maken (zie foto). Na deze expositie is Pierre een nieuw project gestart met de naam ‘Flowers of Change’ . Ook hier is het een show vol plastic. Of neem bijvoorbeeld de Tsjechische kunstenares Veronika Richterová die petflessen omsmelt tot kunst en design. Zij heeft haar online webshop al in ontwikkeling. Veronika laat zich inspireren door de schoonheid van de petfles, en de lichtinval die vergelijkbaar is als glas. Plastic wordt steeds vaker als kunst ingezet.

Gemakkelijk te recyclen Dichter bij huis, vraagt designer Dave Hakkens, met zijn project Precious Plastic aandacht voor het hergebruik van plastic. Hij geeft aan hoe gemakkelijk het juist is om plastic te recyclen. Dat het helemaal niet zo erg verhit hoeft te worden en dat je er gemakkelijk andere producten van kunt maken. Het biedt dus volop kansen voor hergebruik.

Betrokkenheid van studenten Opvallend is dat juist de jongere generatie zich inzet voor het hergebruik van plastic. Er is een maatschappelijk geëngageerde generatie opgestaan die zich zorgen maakt om de toekomst. Vroeger namen we het niet zo nauw met de gevolgen van het gebruik van plastic en inmiddels is de oceaan volop vervuild. Nu zijn er vooral jongeren die nieuwe toepassing bedenken om deze vervuiling tegen te gaan. Neem de 19-jarige Delftse uitvinder Boyan Slat, die inmiddels 1 miljoen dollar heeft opgehaald voor zijn project ‘The Ocean Cleanup’. Boyan heeft al in 2012 een installatie bedacht, hoe simpel ook, met drijvende armen die zo alle plastic uit de oceaan bij elkaar verzamelen. Hij ontdekte dat de meeste vervuiling van de oceaan komt door plastic en dat deze meestal op het oppervlak van de zee drijft. Hij heeft zijn uitvinding nauwgezet onderzocht en denkt dat hij medio 2020 zijn uitvinding kan inzetten voor één van de meest vervuilde gebieden op zee, dat ligt tussen Hawaï en Californië. Het project is gestart in februari 2013 en Boyan is geëerd met een prijs van de Verenigde Naties.

Plastic. Een multi toepasbaar product, waar wij nu vele nieuwe toepassingen aan het verkennen zijn. Met dank aan onze kunstenaars en jong volwassenen. Welkom bij de Plastic show en geniet van de nieuwe mogelijkheden.

Deze blog was ook gepubliceerd op de website www.trendacademy.eu

This article was also published on the website www.trendacademy.eu

Beeldcredits: Cindy Ras

Comments


bottom of page