top of page

Foodbox surprise!

Waar we vroeger genoegen namen met een kant-en-klaar maaltijd uit de supermarkt, hebben we nu veel meer voorkeur voor foodboxen. Het valt mij op dat er steeds meer bijkomen en blijkbaar is daar ook markt voor. Wat zit daar achter? Ik vraag het mij af in deze blog.

Afnemend vertrouwen in fabrikanten van voedingsmiddelen Voor mijn ouders was de supermarkt de voedselveilige basis. Dus kant-en-klaar maaltijden of pakjes die snel klaar te maken zijn, vonden gretig aftrek. Inmiddels zijn vele van ons erachter dat de additieven die fabrikanten toevoegen verre van gezond zijn. Met vele E-nummers en ingrediënten die niet uit te spreken zijn en waarvan veel mensen de betekenis niet kennen. Vroeger aten we dat gewoon, maar nu zijn we kritischer geworden. En sterker dan dat: ons vertrouwen in fabrikanten van voedingsmiddelen neemt af. Programma’s als de Keuringdienst van Waarde worden veelal goed bekeken en geven ons een beter inzicht van de voedingsmiddelenindustrie.

Behoefte aan gezondheid en duurzaamheid We zijn gezonder en duurzamer gaan eten. Bloggers als Vitanouk helpen ons daarbij. En we kopen het liefst lokaal zodat we weten waar de producten vandaan komen. De foodbox leveranciers zoals bijvoorbeeld HelloFresh, Marley Spoon, de Heerlijk Eerlijk Box, de Beebox en de Streekbox maken daarom een grote opmars. En het zijn er vast meer. Verse, duurzame en veelal biologische producten die in boxen worden thuisbezorgd, voorzien van het recept, zodat je niet hoeft na te denken over wat je gaat eten. Behoefte aan gemak en luxe Duurzaam, eerlijk, lokaal en lekker, dat is het devies. Dat is veel verantwoordelijker dan er vroeger gegeten werd. Maar dat is niet alles. De vraag die het bij mij oproept is: hoe komt het dat deze boxen zo populair zijn? Volgens mij niet alleen omdat het duurzamer is. Het is ook gemakkelijk; iemand anders die de recepten uitzoekt voor de hele week en de ingrediënten bij elkaar zoekt. Een foodbox in huis en je hoeft niet meer na te denken over je maaltijd. En het geeft ons een gevoel van luxe. Een chef-kok die een recept voor ons uitzoekt en op basis van onze voorkeuren en alle ingrediënten bij ons thuis brengt. Want het moet luxe, lekker, maar vooral ook gemakkelijk zijn. In ons drukke bestaan willen we gemak, niet nadenken over het recept en boodschappen doen. Gewoon lekker eten.

Laat je verrassen als een kind Wat er volgens mij nog meer meespeelt: het verrassingseffect! Nu heb ik twee jonge kinderen, die groot fan zijn van Surprise Eggs. Niet duurzaam, biologisch of luxe (of lekker naar mijn smaak), de kracht zit in de verrassing. Wat zit er in het eitje? Of, om bij dit blog te blijven, wat zit er in de foodbox? De kerst komt er bijna aan, en dat roept bij mij warme herinneringen op aan het kerstpakket. Is het verrassingseffect van de inhoud van het kerstpakket niet vergelijkbaar met dat van de foodbox? Laat je verrassen!

Beeldcredits: Anouk Broer

bottom of page